logo - Nazar KebabNapis - KebabŻory - Kebab

O kebabie słów kilka

Kebab jest znaną potrawą kuchni orientalnej wywodzącą się z imperium osmańskiego.
Ze względu na ilość jej odmian oraz form, których według różnych źródeł jest ponad 20 (m.in. iskender kebab, adana kebabı, şiş kebabı, coban kebab, hacci osman kebabi, süt kebabi, kushbashi kebabi) nie można jej jednoznacznie określić.
Nazwa Kebab, która powszechnie używana jest w naszym kraju pochodzi od tureckiego dania döner kebap / Shish kebab, co dosłownie oznacza  „rożen”, „pieczone mięso" lub po prostu "obracające się pieczone mięso".

Legenda głosi, że danie to wzięło swój początek od posiłków jakie przygotowywali wojownicy tureckich plemion, nadziewając mięso na miecze i opiekając je nad ogniskiem.

Najbardziej znany, Turecki Doner Kebab powstaje na bazie kawałków marynowanej jagnięciny, baraniny, wołowiny, cielęciny, czy kurczaka nadzianych na pionowy rożen, opiekanych na pionowym grillu.

Obecnie kebab jest najbardziej popularnym, tureckim daniem typu fast food, które stało się już jej wizytówką.

Najczęściej kebab podawany jest w przaśnym chlebie, picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami - łagodnymi lub ostrymi.

pasek
100% turecki niepowtarzalny smak

kebabzory.pl może używać plików cookies (ciasteczka). Pliki cookies są to informacje zapisywane przez serwer na komputerze użytkownika, które mogą być odczytane przy każdorazowym połączeniu się z komputera użytkownika.Pliki cookies są nieszkodliwie dla użytkownika i jego komputera. Pliki te dostarczają danych statystycznych o ruchu użytkowników i korzystaniu przez nich z poszczególnych stron serwisu.Odwiedzający ma możliwość wyłączenia ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki. Rozumiem, nie pokazuj więcej